dimecres, 16 de març del 2016

MOLLERUSSA, CAPITAL DE LA SARDANA 2016 Proclamació de Mollerussa, 
Capital de la Sardana  2016

Mollerussa
12 de març de 2016 


Teatre L'Amistat 


Presentació de l'acte a càrrec de Santi Roig, presentador Lleida TV.


Presentació de la Cobla Jove-Mollerussa 2016.  Es tracta  d''una cobla inèdita i creada expressament per aquest esdeveniment, formada per 11 joves músics del territori. Està dirigida pel músic Joan Farreny i per obrir l'acte ha interpretat la sardana del mestre Josep Capell, "Sardanes a Mollerussa". També s'ha estrenat la sardana "Mollerussa Capital de la Sardana 2016" del compositor Òscar Barqué.


 El coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés, en
 presència de les autoritats i amb la major solemnitat, llegeix  l'acta
  que proclama  oficialment "Mollerussa Capital de la Sardana 2016".


Pregó a càrrec de Jordi-Agustí Piqué, monjo de l'Abadia de Montserrat, fundador de l'escola de música  de Mollerussa, músic i compositor. Al seu parlament ha remarcat que "la sardana és dansa i sorgeix de la societat civil, de caire lúdic i reivindicatiu, amb homes i dones que s'organitzen en un ball rodó que no exclou, que de vegades es canta i es fa en un espai obert com la plaça". També ha expressat que "no és folklore, sinó que com la nostra llengua és profunda i ens defineix i estructura. El pare Jordi-Agustí   ha finalitzat el seu brillant pregó amb aquestes paraules: NO EM DE TENIR POR, de nosaltres mateixos, de la nostra cultura, dels nostres límits, de les nostres reivindicacions, la plaça és el lloc on dansem, on cantem i on ens trobarem tots. Que Mollerussa sigui en aquest any, cap i casal de la sardana, la sardana catalana, universal, integradora, cultural, reivindicativa i sobretot humana.


Acte solemne del traspàs de la bandera de la capitalitat: L'alcaldessa de Calella,  Montserrat Candini, en presencia del conseller de Cultura, Santi Vila,  lliura a l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, la bandera que acredita a Mollerussa, Capital de la Sardana 2016.


"Foto de família traspàs bandera capitalitat", d'esquerra a dreta, Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Mercè París, presidenta de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, Montserrat Candini, alcaldessa de Calella, Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida i Jordi Agustí Piqué, monjo de l'Abadia de Montserrat i autor del pregó.Premis Capital de la Sardana 2016

En aquest esdeveniment també s’han donat  a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

 • Medalles al Mèrit:               
  Víctor Sallés donant a conèixer els premis.


Medalla al Mèrit Sardanista: Ramon Duran i Candaler, per ser cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal i per la feina realitzada per portar-lo a cap, per haver estat l’impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i per la seva activitat des del 1985 com a president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i     Comarca.

Medalla al Mèrit Musical: Bernat Castillejo i Garnés per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l’estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Joan Antoni Ucher i Soto per ser cofundador de l’esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el Ball del ram i el ventall o una versió del Serrallonga.
Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:
 • A la Dedicació: Dolors Agustí i Raduà per haver organitzat durant molts anys l’aplec de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.
 • A la Continuïtat:
 • Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys.
 • Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys.
 • Concurs de Manlleu, pels seus 75 anys.
 • Aplec de Lleida, pels seus 50 anys.
 • Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys.
 • Cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.
 • A Mitjans Audiovisuals:
 • Marc Rovira i Berga pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.
 • Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera La dansa dels modernistes, amb la cessió d’enregistraments històrics del Museu de la Música de Barcelona.
 • Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida sardalleida.org,
 • La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula 8 apellidos catalanes.
 • A la Promoció i Difusió:
 • Cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera La viola d’or, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a La Garriga l’any 1914.
 • Grup Trias per la nova imatge de les seves capces de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes.
 • Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana. 4 mirades sobre la dansa més bella celebrats a Girona.
 • Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats Parlem de sardanes que organitzen cada tres mesos des de fa més de tres anys.
El lliurament d’aquests premis tindrà lloc el divendres, 25 de novembre al Teatre l’Amistat. La capitalitat de la sardana de Mollerussa durarà tot aquest 2016 i fins al març de l’any vinent, quan Figueres en prendrà el relleu.


BALLADA DE SARDANES
Plaça de l'Ajuntament
 

Descoberta  Placa Commemorativa a la Plaça de l'Ajuntament.


  Imatges de la ballada amb la Cobla Jove-Mollerussa i l'autor de la 
 sardana  "Mollerussa  Capital  de la Sardana 2016", Òscar Barqué


Una gran rotllana de germanor omplia la bonica Plaça
 de l'Ajuntament, donant  punt i final als actes del matí.


Dinar de celebració-proclamació al restaurant Resquitx.


Centre Cultural

Inauguració exposició:
"70 anys de l'agrupació de Mollerussa"


L'exposició és un recorregut pels moments claus en la trajectòria de l'Agrupació.


Vitrines amb els obsequis i records obtinguts al llarg dels 70 anys de l'Agrupació.


Espectacle de Proclamació
"AIGUA" 

Un espectacle musical de la cobla Jovenívola d'Agramunt,
  basat en  una idea original del seu director, Esteve Molero  


 AIGUA és un recorregut musical per la història de
 Mollerussa a  través de l'element bàsic de la vida.


La boira és una de les diferents formes que pot agafar l'aigua.


Dansaires de la Colla del Grup Sardanista Estol ballant una sardana.


Espectacular coreografia en la que l'aigua torna a ser l'element protagonista.

Foto-Galeria
Imatges de diferents moments de l'espectacle.


Els protagonistes d'aquest fantàstic espectacle saludant al públic. 


Satisfacció del director Esteve Molero per l'èxit obtingut.


Related Posts with Thumbnails